31 Temmuz 2010 Cumartesi

ISPANAK ÇANAĞI


    Değişik lezzetlere açıksanız bunu mutlaka deneyin.Bu tarifi Oktay Ustada görmüştüm, biraz tereddütle denedim, ancak sonuç harikaydı.Ispanak, süt ve kaşar peyniri inanın bu üçlü birbirine çok yakışıyor.Buyrun tarife...

     MALZEMELER

  250 gr. ıspanak

  1 su bardağı süt

  1 çorba kaşığı un

  1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

  1 kase yoğurt

  2 diş sarımsak

  tuz, karabiber, sıvı yağ

  2 kaşık tereyağ, pul biber

  2 yaprak milföy (ben bu sefer kullanmadım)




     YAPILIŞI

   Ispanakları yıkayıp ince doğrayın.Tencereye sıvıyağı alıp üzerine ıspanakları koyun, biraz kavurun.Ardından unu ekleyip kavurmaya devam edin.Daha sonra sütü ilave edin, süt kaynayınca kaşar peyniri rendesini, tuz ve karabiberi ekleyin ve ıspanakları pişmeye bırakın.Kısa sürede pişecektir.

   Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın.Tereyağı kızdırıp pulbiberi atıp, sosunu hazırlayın.Milföylü yapacaksanız milföyleri küp küp kesip, fırında kraton ekmek gibi pişirin.(Ben bu kez kullanmadım, iki türlü de güzel oluyor.)

    Ispanağı geniş bir tabağa alıp ortasını açın.Ortasına sarımsaklı yoğurdu dökün.Yoğurdun üzerine tereyağlı sosu dökün.Milföyleri de yoğurdun üzerine yerleştirin.Afiyet olsun...

30 Temmuz 2010 Cuma

TRUFF



  Bir çok blogda görüpte denemek istediğim trufflardan sonunda yaptım.Kızlarım tadına bayıldı, sık sık yapmam için yoğun talep var.Yaparız artık, yeterki yesinler...

    MALZEMELER

 100 ml. krema (yarım paket)

 100 gr. bitter çikolata

 kurabiye ( kek ya da bisküvi de olabilir )

 Hindistan cevizi, pasta süsleri

     YAPILIŞI

    Tencereye kremayı alın ve kaynama derecesine kadar ısıtın, ancak kaynatmayın.İçine kırılmış çikolataları ekleyin.Çikolatalar eriyene kadar iyice karıştırın.Karışımın içine ufalanmış kurabiyeleri ekleyin, karıştırın.Ben evde kalan kurabiyelerimle yaptım.Kurabiyeler için bir ölçü veremiyorum, göz kararı yapılacak bir şey.Kurabiyeleri ekledikçe elde ettiğiniz kıvamdan, olup olmadığını anlarsınız zaten.

    Bu şekilde soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin.Sonra buzdolabına kaldırın ve 4-5 saat bekletin.Buzdolabından çıkarttığınızda karışımın sertleştiğini göreceksiniz.Bir kaşık yardımıyla küçük parçalar alarak elinizle yuvarlayın.Hindistan cevizi ve ya pasta süslerine bulayıp küçük kağıtların içine koyup yine buzdolabına kaldırın, 1-2 saat sonra servis yapabilirsiniz. Bu ölçülerle 25 adet truff elde ettim.

    

27 Temmuz 2010 Salı

PEYNİRLİ RULOLAR


    Tarifini daha önce burada verdiğim hamurumu bu kez de misafirlerim için rulo şeklinde yaptım.Oldukça beğenildi.Çok yumuşak ve bereketli olan bu hamur pek çok şekilde değerlendirilebilir.

26 Temmuz 2010 Pazartesi

ACI SEVER MİSİNİZ ?


   Beraat kandilinin herkese  hayırlara vesile olmasını diliyorum.Bu mübarek gecede günahlarımızın bağışlanıp, dualarımızın kabul olması dileğiyle, hepinize hayırlı kandiller...



 
    Kış hazırlıklarına başladığımı sanmayın pazardan aldığımız biberler çok acı çıkınca acı sos yapıp değerlendirmek istedim.Çok acı tüketmesekte bazı yemeklerin yanında aranıyor böyle soslar.İşte tarifi...

                         ACI SOS

   MALZEMELER

 Yarım kg. acı yeşil sivri biber

 2 kg. domates

 4-5diş sarımsak

 zeytinyağı, tuz

   YAPILIŞI

   Domatesleri rendeleyip tencereye aldım, onlar pişmeye başlarken içine ince doğranmış biberleri ve sarımsakları kattım.Biraz zeytinyağı ve tuz ekleyip biberler iyice yumuşayana kadar pişirdim.

   Sıcak sıcak cam kavanozlara koyup kapaklarını sıkıca kapattım.Kavanozları ters çevirip bir gece beklettim.Sonra da kilere kaldırdım.Dikkat edin kavanozların kapakları düzgün olsun, yoksa acı sosunuz bozulur.

23 Temmuz 2010 Cuma

VİŞNELİ CHEESECAKE



     İlk cheesecake  denememle buradayım.Ne çok püf noktası varmış cheesecake yapmanın.Hepsine uyduğumu söyleyemeyeceğim ama sonuç güzeldi.Misafirlerime yapmıştım, genellikle denemediğim tarifleri misafirlerim için uygulamam ama bu seferlik oldu.Neyse ki çok beğendiler.Bu da bana cesaret verdi.İkinci denememde daha da iyi olacağını düşünüyorum.

     MALZEMELER

     Tabanı için:

 2 paket eti burçak bisküvi

 75 gr. tereyağ (erimiş, soğutulmuş)

 1 fincan süt (Türk kahvesi fincanı)

 24 cm.lik kelepçeli kalıp

    Kreması için:

 2 adet yumurta

 1 su bardağı toz şeker

 1 kutu krema (200 ml.)

 2 paket labne peyniri (400 gr.)

 3 yemek kaşığı un

 1 yemek kaşığ nişasta

 1 paket vanilya

    Vişneli sos için:

 350 gr. vişne (dondurulmuş kullandım)

 1 su bardağı toz şeker

 1 çay bardağı su

 2 yemek kaşığı nişasta


      



     YAPILIŞI


     Burçak bisküviler rondoda iyice ezilir.İçine erimiş tereyağ ve süt katılarak elle yoğurulur ve kelepçeli kalıbın tabanına bastırılarak yerleştirilir.Krema hazırlanana kadar bu taban buzdolabına kaldırılır.

     Oda sıcaklığındaki yumurtalarla şeker mikser yardımıyla çırpılır.İçine labne ve krema eklenerek biraz daha çırpılır.Un, nişasta ve vanilya eklenerek çok fazla olmamak şartıyla biraz daha çırpılır.

    Hazırlanan bu krema buzdolabından çıkarılan bisküvili tabanın üzerine dökülür.Kek kalıbı bir kaç kez tezgaha vurularak içindeki hava kabarcıklarının çıkması sağlanır.

    Kelepçeli kalıbın altı ve yanları alüminyum folyoyla iyice sarılır.Kalıp bu şekilde, içinde ılık su olan tepsinin içine oturtularak fırına verilir.170 derecede üzeri hafif pembeleşene kadar pişirilir.Çökme ve çatlama olmaması için piştikten sonra fırında soğutulur, hemen dışarıya çıkartılmaz.Soğuyan cheesecake buzdolabına kaldırılarak 1 gece bekletilir.

    Çekirdekleri çıkarılmış vişneler rondoya alınır, üzerine toz şeker eklenerek vişneler parçalanır.Ancak iyice parçalamayın, çok iri de kalmasınlar orta ayarda olsun.

   Şekerli vişne karışımı tencereye alınır üzerine nişasta ve su eklenir.Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir.Ilıyınca cheesecakein üzerine dökülür.Vişneli sos koyulaştığında cheesecake kelepçeli kalıptan çıkarılır.Servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında soğutulur.

   Herkese iyi hafta sonları dilerim...





22 Temmuz 2010 Perşembe

TIRTIL KURABİYE


   Ne zamandır denemek istediğim tırtıl kurabiyelerden yaptım sonunda.Çok lezzetli oldu kızlarım bayıldı.Yiyen herkesten tam not aldı.Ancak kalıbımın ağız kısmı küçük geldi bu yüzden tam 2,5 tepsi kurabiyemiz oldu.Hayalimde daha büyük kurabiyeler yapmak vardı.En kısa sürede daha büyük bir kalıp bulmam lazım, çünkü bu kurabiyeden sık sık yapmayı düşünüyorum.

    MALZEMELER

  250 gr. tereyağ ya da margarin(1 paket)

  1 su bardağı pudra şekeri

  1 su baradğı sıvı yağ

  1 yumurta

  6 su bardağı un

  1 paket kabartma tozu

  1 paket vanilya

  Ganaj için:

  100 ml krema( yarım paket)

  100 gr. bitter çikolata

  Süslemek için hindistan cevizi, çeşitli pasta süsleri



        YAPILIŞI

  Oda sıcaklığındaki margarinin üzerine pudra şekerini ekleyip iyice yoğurun.Sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip yoğurmaya devam edin.Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin iyice yoğurun, kurabiye hazır.

   Fırın tepsinize yağlı kağıt serin.Tırtıl kurabiye kalıbıyla kurabiyeleri tepsiye sıkın.180 derecede üzerleri çok hafif pembeleşene kadar pişirin.Çok kızaran bir kurabiye olmadığı için pişmedi sanıp fırında fazla bekletmeyin.

   Kurabiyeler soğurken ganajı hazırlayın.Kremayı bir tencereye alıp ocağa  koyun, kaynama derecesine gelene kadar ısıtın, ancak kaynatmayın.Bu aşamada çikolataları parçalara ayırıp kremanın içine atın.İyice karıştırın ganaj hazır.İsterseniz daha parlak olması için 1 tatlı kaşığı tereyağ katabilirsiniz.

  Kurabiyelerin ucunu ganaja batırıp tepsiye dizin.Üzerlerine hindistan cevizi serpin.Ganajlı uçları donunca servis tabağına alabilirsiniz.

  İsterseniz arasına marmelat sürüp iki kurabiyeyi yapıştırabilirsiniz.Zevkinize göre pek çok sunum yapılabilir.Denemek isteyen herkese şimdiden afiyet olsun...

19 Temmuz 2010 Pazartesi

PORTAKALLI KEK


     Sıcaklardan mıdır bilmem, pek mutfağa giresim yok, üstelik mutfağım da öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor.Kendime tatil ilan ettim bu bir kaç günü.Basit şeylerle geçiştiriyorum öğünlerimizi.Denemek istediğim pek çok tarif bu hafta denenecek inşallah.Böyle de bir huyum vardır, olayları akışına bırakamam,denetim bende olmalı, herşeyim planlı olmak zorunda ve yapacağım şeylere önce kendimi ikna etmeliyim.Yeni denemelerle geleceğim en kısa sürede.Neyse arşivimden bir kek tarifi geliyor şimdi...

   MALZEMELER

 3 yumurta

 1 su bardağı toz şeker

 1 su bardağı portakal suyu

 yarım su bardağı süt

 yarım su bardağı sıvıyağ

 3 su bardağı un

 1 pk kabartma tozu

 1 paket vanilya

 1 portakal kabuğu rendesi

 YAPILIŞI

  Yumurta ve şeker krema kıvamına gelene kadar iyice çırpılır.Portakal suyu, süt ve sıvıyağ eklenerek biraz daha çırpılır.Un, kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğu rendesi eklenerek hazırlanan kek, yağlanmış kek kalıbına dökülür.180 derecede yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.Kürdan testini geçiyorsa fırından çıkarılır ve afiyetle yenilir...

15 Temmuz 2010 Perşembe

PEYNİRLİ KOLAY BÖREK


     Tatil bitti, ev döndük, güzeldi tabi ki ve de yorucu.Tatil sonrasının klasik işleriyle uğraştıktan sonra (çamaşır ve ütü) ancak bloğumla ilgilenebiliyorum.Şöyle bir baktımda ne güzel şeyler yapmış sevgili blogcular kekler, kurabiyeler, salatalar oh oh oh...

    Bir tarif eklemeden olmaz şimdi.Evliliğimin ilk yıllarında çokça yaptığım çok kolay, yaklaşık 10 dk da hazırlayıp fırına atabileceğiniz bir börek.Acil misafirlere yapılabilecek güzel bir alternatif.İşte tarifi...

   MALZEMELER

 5 yufka

 yarım su bardağı sıvıyağ

 1 yumurta

 1 su bardağı süt

 içi için peynir ve maydanoz



 

      YAPILIŞI

   Bir yufkayı tezgaha serin.
   1-2 yemek kaşığı sıvı yağla yufkayı yağlayın,
   Yufkanın yarısına peynirli içten koyun,
   Yufkayı kapatın,
   Elinizle yufkayı fazla sıkmadan büzüştürün,
   Ortadan ikiye kesin,
    Yağlanmış fırın tepsisine kestiğiniz parçaları dizin.
   Bunları dizerken buruşukluğunun  bozulmamasına dikkat edin.
   Yufkaların hepsini bu şekilde dizdikten sonra, süt ve yumurtayı çırpın yfukaların üzerine dökün.
   Vaktiniz varsa bu şekilde 10 dk kadar bekletip öyle pişirin.
   Üzerine susam ve çörekotu serpebilirsiniz.
   200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

  Anlatımı biraz karışık oldu ama yapılışı gerçekten çok kolay.Bol bol resimlemeye çalıştım.Umarım işinize yarar.Bu arada yumurtalı süt karışımını dökmeden önce böreği dilimlerseniz, sosunu daha iyi emecektir.Ben unuttum bu sefer.Ben 3 yufkadan küçük borcama yaptım böreğimi.Beş yufkayla normal bir fırın tepsisinde yapabilirsiniz.Herkese afiyet olsun...

8 Temmuz 2010 Perşembe

ŞEFTALİ MARMELATI VE TATİL


    Allah kısmet ederse yarın itibariyle tatildeyiz.Bir hafta yokum.Bu hafta tatile gideceğimiz için pek fazla pazar alışverişi yapmamıştım.Dolaptaki şeftaliler gözüme çarptı.Bir hafta boyunca meyve olarak sadece kiraz yediğimiz için şeftaliler öylece kalmış.Bende onlardan marmelat yaptım.Bizim evde çok fazla reçel marmelat  tüketilmez ama kurabiyelerde falan kullanırım diye düşündüm.İşte tarifi...

  MALZEMELER

  1 kg şeftali( 6 orta boy)

  1 kg. toz şeker

  1 limon suyu

  YAPILIŞI:

  Şeftaliler yıkanıp kabukları soyulur.Çekirdekleri çıkarılıp rondodan geçirilir.Tencereye alınan şeftalilerin üzerine şeker eklenir ve koyulaşana kadar kaynatılır.Koyulaşınca içine bir limon suyu eklenerek bir taşım daha kaynatılır.Kaynarken köpük yaparsa almak gerekiyor.Soğuyunca kavanozlara konularak kaldırılır.Ben buzdolabında saklamayı tercih ediyorum.Görüntüsü, kokusu ve tadı oldukça güzel oldu.

   Tavsiyem meyvelerin bol olduğu şu günlerde çeşit çeşit marmelatlar yapıp kaldırmak.Kışında bunları afiyetle tüketmek.Hoşçakalın canlarım, herkes kendine iyi baksın, mutfağınızdan bereket eksik olmasın.Tatil dönüşü görüşürüz...

5 Temmuz 2010 Pazartesi

FİNCANDA KEK


     Ne zamandır aklımdaydı, fincanda kek yapmak, malum kızlarım ve ben kek hastasıyız.Öyle dört beş parça bize yetmez.Bloglar arasında bayağı dolandıktan sonra istediğim tarifi yemekhikayeleri.com adlı sitede buldum.Aslında  pek çok blogda bir yumurtalı fincan keki tarifi var.Ben miktarı çok olsun istedim.Keklerimiz pişince bir kısmından kızlarımla küçük pastalar yaptık kalanını da çikolata sosuyla değerlendirdik.Buyrun tarife...




     MALZEMELER:

   3 yumurta

   1 su bardağı toz şeker

   1 su bardağı süt

   2,5 su bardağı un

   3 yemek kaşığı kakao

   1 paket kabartma tozu

   1 paket vanilya

   Portakal kabuğu rendesi(katmasanız da olur)

   süslemek için krem şanti


   HAZIRLANIŞI:

    Yapılışı normal kek gibi.Önce yumurta ve şeker sonra diğer malzemeler katılıp iyice çırpılıyor.İstediğiniz çay veya kahve fincanını margarinle yağlayın.Yarısına kadar kek hamuruyla doldurun.Fincanları bir tencereye koyup, tencereye fincanların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin.Tencerenin üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp kapağını sıkıca kapatın.

  Su kaynayana kadar ocağın altını açın, kaynayınca tencereyi ocağınızın en küçük yerine alın ve 25 dk. kapağını hiç açmadan pişirin.25 dk nın sonunda ocağı kapatın ve 15 dk. daha bekleyin ondan sonra kapağı açın kekleri çıkartın.






       Ben iki tencerede pişirdim, 8 tane çay fincanı, 6 tane de Türk kahvesi fincanı kullandım.Toplamda 14 tane kekimiz oldu.Kekleri isterseniz kek olarak isterseniz de bizim gibi küçük pastalar şeklinde tüketebilirsiniz.Çiçekli süslemeyi Dr. Oetkerin süsleme glazürü ile yaptık.Çikolata sosu da yine Dr.Oetkerin. Kekin içinde hiç yağ yok , ancak bir dahaki sefere birazcık katmayı düşünüyorum.Fincanda kek pişirmek çok zevkli geldi bize.Ayrıca ilk fırsatta bir yumurtalı fincan keklerinden deneyeceğim.Herkese iyi haftalar ve bereketli mutfaklar dilerim...



2 Temmuz 2010 Cuma

BAHARATLI BONFİLE



    Bizim evde en çok sebze pişer.Genellikle et ve sebzeyi karıştırmayı pek sevmem.Eti et olarak yeriz, sebzeyi de zeytinyağlı ve tabi ki etsiz.İstisnalar olur bazen.Ancak dondurucumdan eti eksik etmem.Pişirecek sebze bulamazsam et pişiririm.Bu yüzden çok fazla et yemeği bilmem.Ama tarifini vereceğim baharatlı bonfileyi güzel yaparım doğrusu.Buyrun tarife...


   MALZEMELER:

  10 parça  dana bonfile

  tereyağ

  tuz, karabiber, kimyon, kekik, köri

   YAPILIŞI:

   Tarifi çok kolay; bonfileleri çok az yağlanmış bir tencereye alıp, önce yüksek ateşte biraz çevirin, sonra ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatın.Bu şekilde yaklaşık 20-25 dk. etler yumuşayana kadar pişirin.

   Yanmaz tavada tereyağı eritin, tuz ,karabiber, kimyon, kekik, köri ile eklediğiniz etleri önlü arkalı kızartın.Afiyet olsun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Footer