5 Mayıs 2014 Pazartesi

SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI



        Ne zamandır aklımdaydı, evde tereyağı yapmayı denemek. Hep zor olduğunu düşündüğüm için ertelemiştim. Bilseydim bu kadar kolay olduğunu daha önce yapmaz mıydım hiç. İnanın en fazla yarım saatinizi alacak. Sonuç muhteşem bir lezzet...
 
 
 
 
        Haftada 5 litre köy sütü alıyorum. Sütü kaynattıktan sonra üzerinde biriken kaymağı delikli bir kepçeyle bir kaba aldım ve derin dondurucuya kaldırdım. Yaklaşık bir kase kaymak oluyor. İsterseniz kaynattığınız sütü bir gece buzdolabında bekletip kaymağını ondan sonra da alabilirsiniz. Böylece daha fazla kaymağınız olur. Bir kaç hafta aynı işlemi yaptığımda yukarıda gördüğünüz kabın tamamı doldu.700 gr kaymağım oldu. Bu kaymak 260 gr tereyağına dönüştü. Nasıl mı?
 


      Dondurucudan çıkarttığım kaymak oda sıcaklığında çözüldükten sonra çırpma kabına alarak mikserle orta hızda 10 dk. çırptım. İlk önce kremşanti gibi koyulaştı, çırpmaya devam ettikçe yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi suyu ve yağı ayrıştı. Bu aşamada çırpmayı sonlandırın.
 


     Kabın içine bir su bardağı soğuk su ekleyip mikserin uçlarıyla ya da bir kaşıkla  elinizle karıştırın.
 

                           Böylece yağın bütünleştiğini, toplandığını göreceksiniz.


Suyunu süzün, ancak bu suyu dökmeyip hamur işlerinde kullanmanız tavsiye olunur.
 

        Bir bardak soğuk su daha ekleyin. Kaşıkla tereyağını şöyle bir çevirin. Burada amaç tereyağı sütlü, bulanık sudan arındırmak. Bir nevi yıkamak. Bu suyu da süzün.
 
 

       Bir bardak soğuk su daha ekleyin. Resimde de gördüğünüz gibi artık su bulanık değil. Suyu yine süzün.
 
 

      Son aşamada artık tereyağın fazla suyunu kaşıkla bastırarak iyice çıkarmaya çalışın. Bunu da yapınca isterseniz  biraz tuz katabilirsiniz. Artık hazır, hemen tatmalısınız bence. İnanın yapılışı anlatmaktan çok daha kolay. Denemek isteyen herkese şimdiden kolay gelsin...Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Footer