Sayfalar

26 Ağustos 2010 Perşembe

ŞEFTALİLİ DAMLA SAKIZLI GÜLLAÇ


   Ramazan ayı  gelir de  güllaç tarifi vermemek olur mu?Olmaz tabi.Geç bile kaldım, çünkü güllacı çok severim, hem hazırlaması kolaydır, hem de hafif bir tatlıdır.Daha ne olsun değil mi?

  Bu sefer biraz değişiklik olsun diye şeftalili, damla sakızlı güllaç yaptım.Sevgili arkadaşım Özlem'e giderken götürdüm, güzel bir sohbet eşliğinde afiyetle yedik.İşte tarifi...

     MALZEMELER

  1,5 kg süt

  1,5 su bardağı toz şeker

  250 gr güllaç

  1 Paket Dr. Oetker damla sakızlı vanilya

  1 adet şeftali

  ceviz




    YAPILIŞI

  Güllaç  paketlerinin üzerinde ölçüler verilmiştir ama ben pek onlara uymam.Tavsiyem 1 kg süte 1 su bardağı şeker yeterlidir.Yok ben tatlı severim diyorsanız siz miktarı arttırabilirsiniz.

    Süt ve şekeri kaynatın.Bu arada damla sakızlı vanilyayı  da katın.Ocağı kapatıp soğumaya bırakın.Süt elinizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde hazırdır.İstediğiniz bir tepsiye bir parça güllaç yaprağı koyup üzerine süt dökün.(Yuvarlak bir tepside yapmıyorsanız, güllaç yapraklarını kuruyken elinizle kırıp istediğiniz boyutta ayarlayabilirsiniz.)

    Bu şekilde güllaç yapraklarını ıslatın ve ortasına geldiğinizde küçük küçük ve ince doğranmış şeftalileri  koyun.(Yufkadan peynirli börek yapar gibi)Kullanacağınız şeftali yumuşak olmamalı.Şeftaliyi dilemlemeden önce benim yaptığım gibi bir kaç dilimden kurabiye kalıplarıyla şekiller çıkartabilirsiniz. Üzerine bolca ceviz serpin.Kalan güllaç yapraklarını yine sütle ıslatarak dizin.Eğer süt arttıysa kalanı da tepsiye güllacın üzerine dökün.Hepsini çekecektir.Buzdolabına kaldırarak en az 2 saat dinlendirin.Afiyet olsun.

14 yorum:

  1. ellerine saglik canim cok guzel gorunuyor
    tam yaz gullaci olmus bu

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık,çok cici görünüyor gülüm.. :)
    Gönülden muhabbetle..

    YanıtlaSil
  3. Şeftalili güllaç değişikmiş.. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. canım şeftali yıldızlara bayıldım ne kadar da güzel görünüyorlar ellerine sağlık...
    bereketli olsun tatlım...

    YanıtlaSil
  5. Canim ellerine saglik aksam bende güllac yaptim tam zamani sütlü tatlilar iyi oluyor zamazanda.

    YanıtlaSil
  6. ede güzel bir görüntü bu !
    Ellerıne sağlık hem sütlü , hem meyveli...vitaminli..besleyici..

    Bereketi bol olsun..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. güllaçsız ramazan olmaz tabii
    ellerine sağlık nefis görünüyor canım

    YanıtlaSil
  8. One güzel bir sunum öyle...Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Görüntü değişik ve çok güzel olmuş. Güllaca bayılırım ve seninki de harika canım ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Güllacı da şeftaliyide çok severim.
    Dolayısı ile bu iki lezzetin bir araya gelmesi çok hoş olmuş..
    Klasik güllaç anlayışından meyveliye geçmek hoş olmuş..
    Üzerinde kavrulmuş fındıkta oldaymış tam olacakmış sanki nacizane düşüncem..
    ellerinize sağlık yıldız yıldız şeftalilerde ayrı bir güzellik belirtmeliyim..

    YanıtlaSil
  11. canım ellerıne sağlık.tadından hıc şüphem yok guzel olmustur.damla sakızlı herseyı severım.:)sevgiler

    YanıtlaSil
  12. nefis olmuş bir ben kaldım güllaç yapmayan :))) sevmediğimden herhalde oda
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  13. Ben hiç yemedim ama artık tadına bakmanın zamanı geldi sanırım ;))
    ellerine sağlık..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Eline sağlık gizemcim,ben de yarın güllaç yapıcam inşalah ve ilk defa yapıcam.Söylediğin gibi paketin üzerinde 2 kg. süte 2 kg. şeker yazıyor.Bana şeker çok fazla gibi gelmişti,şimdi senin 1 kg.süt 1 bardak şeker tarifini okuyunca sevindim :) Ben de senin tarifine göre yapıcam.Bu mevsimde nar bulmak zor olacağı için şeftali kısmı da iyi bir fikir oldu,eğer başka meyve bulamazsam,kayısı veya muz ile yapmayı düşündüm..Çok teşekürler canım verdiğin fikirler için..BAKİ SELAMI İLE..

    YanıtlaSil

ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.HER ZAMAN BEKLERİM.